Nieuwsgierig naar regeneratieve landbouw?

29/11/2023

Ben jij akkerbouwer of melkveehouder en geïnteresseerd in het besparen van middelenkosten? Wil jij je inzetten voor een betere weerbaarheid van je bodem en gewas? En sta je open voor een nieuwe toekomstgerichte manier van telen? Ontdek of regeneratieve landbouw iets voor jou is! Het project ‘100 hectare regeneratief’ biedt jou de kans om hiermee te experimenteren. 

Via regeneratieve landbouw werk je aan het vergroten van de gezondheid en productiviteit van bodem en gewas. Als de bodem gezond is heb je minder middelen van buiten de bedrijfskringloop nodig en zijn gewassen beter bestand tegen extreme weersinvloeden. Kortom: gezonde bodem, gezonde plant en potentiële kansen voor jou als boer. 

Denk bij regeneratieve landbouw aan:

  • Zoeken naar oorzaken in plaats van bestrijden van symptomen. Door bijvoorbeeld eerst de plantsappen te analyseren is het mogelijk de plant te versterken met de juiste (organische) bladmeststoffen;
  • Optimaliseren van bodemleven en het wortelstelsel: door voorkomen en/of oplossen van verdichte lagen, toedienen van organische bodemvoeding op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid, niet of ondiep bewerken van de grond en inzetten van groenbemesters om bodemleven de winter door te helpen.


Geïnteresseerd in regeneratieve landbouw?

Het zesjarige project ‘100 hectare regeneratief’ biedt akkerbouwers en melkveehouders uit de provincie Groningen en omgeving de mogelijkheid om laagdrempelig op 2,5 hectare per bedrijf regeneratieve landbouw uit te proberen. 

Wat vragen we van jou? 

  • Je maakt 2,5 ha vrij voor de omschakeling naar regeneratief en je hebt een gangbaar bewerkt perceel dat als referentie kan dienen; 
  • Je deelt informatie over je bedrijfsvoering en het betreffende perceel; 
  • Je werkt mee aan de uitwisseling van ervaring en kennis om samen een plan van aanpak te ontwikkelen. 

Wat bieden wij je concreet? 

  • Sparren met een begeleider over het hanteren van regeneratieve landbouwpraktijken;
  • Toegang tot kennis en ervaring van deskundigen en collega-boeren;
  • Praktische ervaring met het omschakelen naar een robuust verdienmodel voor regeneratieve landbouw.

Interesse?

Meld je aan via onderstaande knop. Of lees hier verder voor meer informatie. LET OP: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar binnen het project. Na aanmelding start een selectieproces.